Ayurveda Dokter • 085-0655777
Oudezijds Voorburgwal 282 • bel Group4people 3 • Amsterdam
Da Costastraat 127 • 3027 JE • Rotterdam-West
Brandingdijk 52 • 3059 RB • Rotterdam-Nesselande

Uit het bovenstaande blijkt de noodzaak van goede voeding.
Goede eetgewoontes zorgen voor een gezonde spijsvertering, met tot gevolg een goede gezondheid.
In de ayurveda wordt het belang van gezonde voeding al duizenden jaren onderkend.

Voeding oefent werking uit op de balans van onze dosha’s. Door verkeerde voeding ontstaat een disbalans in onze dosha’s wat weer kan leiden tot ziekte. Net zoals ons lichaam wordt opgebouwd uit elementen, bestaat ook het voedsel uit elementen. Verschillend voedsel heeft een verschillende samenstelling van de elementen.
De smaak van voedsel is een belangrijke leidraad om te weten welke elementen het sterkst vertegenwoordigd zijn. In de ayurveda worden zes verschillende smaken onderscheiden.
Ook de smaken worden opgebouwd uit elementen.
De combinatie water en aarde geeft een zoete smaak, water en vuur geeft zuur, aarde en vuur geeft zout, lucht en ruimte geeft bitter, lucht en vuur geeft scherp en lucht en aarde vormen de smaak wrang.
Hier geven wij een schema van welke smaken de verschillende dosha’s verhogen of verlagen.
Gelijke elementen versterken elkaar en ongelijke doen elkaar afnemen.
De dosha’s zijn immers ook opgebouwd uit elementen.

Afhankelijk van de constitutie dient bepaald voedsel juist gegeten te worden of dient vermeden te worden. We geven een simpel voorbeeld om het te verduidelijken: iemand met een longaandoening, bijvoorbeeld astma, heeft over het algemeen teveel kapha.
Voor deze persoon is het goed om de smaak zoet te vermijden omdat dit kapha verhoogd.
Het is goed om in zo’n geval verwarmende kruiden te eten omdat de smaak scherp kapha doet afnemen.Ayurvedische voedings- en kruidenleer