Ayurveda Dokter • 085-0655777
Oudezijds Voorburgwal 282 • bel Group4people 3 • Amsterdam
Da Costastraat 127 • 3027 JE • Rotterdam-West
Brandingdijk 52 • 3059 RB • Rotterdam-Nesselande

Hij is niet vooruit te branden” kan heel degelijk een uitspraak zijn over iemand met een kapha-constitutie.

Over deze constitutie wordt zeer lovend gesproken in de oude tekstboeken van de ayurveda. Een persoon gezegend met deze constitutie zal machtig zijn, uitzonderlijk knap, goed gebouwd, sterk, liefdevol, in staat vele vrouwen te bekoren, een groot nageslacht voortbrengen…. De lijst van positieve kenmerken is welhaast oneindig.

Hoe komt dat nou?
Kapha wordt gevormd door de elementen aarde en water en kapha wordt door ons lichaam gebruikt voor allerlei opbouwende functies. De kenmerken van kapha zijn: zwaar, langzaam, koud, glad, zacht, stabiel. Al deze positieve eigenschappen van kapha zorgen ervoor dat kapha als lichaamssubstantie en energie zo wordt gewaardeerd.
Iemand met een kapha-constitutie is stevig gebouwd en is rond gevormd. De gewrichten en botten zijn stevig en goed gevormd. De borstkas is groot en breed, net als de schouders. Beharing is uitbundig aanwezig en het hoofdhaar is dik en vettig. Grote ronde ogen met veel oogwit en omgeven door volle wimpers zijn een kenmerk voor kapha. Het gebit is sterk, regelmatig en wit. De huid is blank, egaal van kleur en glad.
Kapha-mensen kunnen zowel goed tegen kou als tegen warmte. Hun eetlust is goed en de vertering regelmatig. Een maaltijd daarentegen kan zonder problemen overgeslagen worden. Een dag vasten op zijn tijd kan een goede maatregel zijn voor kapha.
De seksuele lust van een Kapha is een rustige, gebalanceerde lust. De energiereserves voor de daad zijn groot en een kapha kan vrijelijk genieten van seks.

Mentaal zijn kapha’s gebalanceerde personen. Ze zijn vaak blij en gelukkig en het is moeilijk om de gemoedstoestand te verstoren. Ze zijn niet schrikachtig en hebben een diepe vaste slaap. Begrip en liefdesgevoelens zijn een bekend verschijnsel onder kapha-personen. Het gevaar dreigt dat kapha zorgt voor lethargie. Men kan patronen moeilijk veranderen en waar men gewend aan is zou men graag zo houden. Kapha is nou eenmaal niet veranderlijk. Een kapha-persoon raakt niet makkelijk gestoord, maar als je iets snel gedaan wilt hebben moet je het niet aan een kapha vragen. Zoals uit bovenstaande blijkt zorgt het hebben van veel kapha voor veel voordelen. Ieder mens heeft wel wat kapha in zijn systeem, maar prijs je gelukkig als je er veel van hebt.