Ayurveda Dokter • 085-0655777
Oudezijds Voorburgwal 282 • bel Group4people 3 • Amsterdam
Da Costastraat 127 • 3027 JE • Rotterdam-West
Brandingdijk 52 • 3059 RB • Rotterdam-Nesselande

"Verbrandt jezelf niet!", is een uitspraak die zeer wel van toepassing kan zijn op een pitta-persoon.

Pitta, de kracht van transformatie, wordt gevormd door de elementen vuur en water en heeft de volgende kenmerken: heet, traag, olieachtig, glad, subtiel, penetrerend. In de ayurveda wordt het beschreven als de energie van de zon. Het is een brandend principe en zorgt voor de spijsvertering en alle metabolische verbrandingen in ons lichaam. De hoofdzetel van pitta is daar waar de zonnevlecht zit, in de maag als maagzuur.

Hoe herken je een pitta-persoon?
Pitta-mensen zijn vaak intelligent en scherpzinnig, af en toe op het botte af. Ze hebben een scherpe en kritische blik. Het kunnen echte wetenschappers zijn of fanatieke schakers. De opnamecapaciteit van studiemateriaal ligt hoog en het geleerde kan men goed toepassen. De stem van een ‘pitta’ klinkt nasaal, wat een gevolg is van de bouw van hun gezicht. Een scherpe, grote neus en een vaak hoekig gezicht zorgen voor deze klank. Het zijn vurige, vastberaden mensen die makkelijk agressief worden. Discussievoeren is een eigenschap van pitta. Hun lichaamsbouw is gemiddeld, niet slank niet dik. De huid kan rossig, rood of gelig aandoen en is vaak gevoelig voor aandoeningen. Moedervlekken en pukkeltjes zijn een kenmerk. Slagaderen onder de huid zijn fors en duidelijk zichtbaar. Het hebben van warme handen komt de pitta-persoon vaak goed uit wanneer hij of zij een hand geeft. Dit wordt gewaardeerd bij kou. Voor massage kunnen het ook uitermate geschikte handen zijn…

De beharing van een pitta is niet heel uitgebreid en zal ongeveer het midden houden tussen de andere twee constituties. Voortijdige kaalheid komt bij pitta frequent voor. De nagels zijn zacht en veerkrachtig met een roze kleur. Pitta mensen houden van afkoeling zoeken in de schaduw en zwemmen in het koele water. De behoefte om ijs te eten en koude drank te drinken komt een ‘pitta’ zeker bekend voor. Ze houden van wind en ventilatoren. Voor een pitta-persoon is climat-control in de auto haast noodzaak. De ogen zijn scherp en zo ook de oogopslag. Het oogwit kan rooddoorlopen zijn, de oogranden licht vurig. De blik is goed maar men kan slecht tegen kijken in de zon of ander fel licht. Lichtovergevoeligheid kan een aanwijzing zijn voor een te hoge pitta. Op latere leeftijd als het vuur de ogen jarenlang heeft getergd kan een bril nodig zijn.

De eetlust is groot en het eten wordt over het algemeen snel verorberd. De Spijsvertering is goed en regelmatig. Bij verkeerd eten kan brandend maagzuur een welbekende klacht zijn. Seksuele lust is sterk aanwezig bij de Pitta en de beleving is vurig en passioneel. Echter moet men bij pitta uitkijken voor overmatig seksueel verkeer, omdat de reserves nu eenmaal niet zo enorm zijn door de hoge verbranding. Pitta-mensen kunnen zeer emotioneel zijn. De opgevlamde emoties niet meer de baas kunnen, kan scheldpartijen of erger tot gevolg hebben. Drink een glas koud water ! (noot van de schrijver). Naast rode ogen, huidklachten, brandend maagzuur en agressiviteit komen ontstekingen regelmatig voor. Niet getreurd, ayurveda biedt oplossingen en richtlijnen om klachten door pitta te verlichten.