"Heb jij geen rust in je donder?" zou je kunnen horen zeggen tegen een vata-persoon.

Als vata, het principe van beweging, het sterkst wordt vertegenwoordigd in de constitutie zal men daar duidelijke geestelijke en lichamelijke kenmerken van hebben. In de beschrijving van vata blijken duidelijk de hierboven beschreven kenmerken naar voren: niet zwaar, snel, droog, ruw/niet glad, bewegend en koud. Hoe moet je je iemand die een pure vata-constitutie heeft voorstellen?

Omdat deze persoon voornamelijk uit vata is opgebouwd zal hij of zij veel van de kwaliteiten die hierboven beschreven zijn vertegenwoordigd zien in zijn of haar lichaam en geest. De bouw van het lichaam is over het algemeen niet zwaar, eerder heel licht en broos. De huid zal doorgaans droog en ruw zijn. Lichaamsbeharing is fijn en vaak niet zwaar. De nagels breken makkelijk en zijn hard en brokkelig. Vata is het principe van beweging en vata-mensen zijn beweeglijk en rusteloos (kunnen niet lang stil zitten). De gewrichten kunnen behoorlijk kraken en zijn niet heel sterk.

De ogen van een Vata zijn doorgaans klein en dof. Vaak bestaat een oogafwijking. De wimpers zijn dun en de ogen kunnen droog zijn. Een niet stabiele geest kenmerkt de pure vata-persoon, wisselende emoties, depressiviteit en blijdschap. Angsten spelen een belangrijke rol, afgewisseld door overmoedigheid. De slaap is vaak gestoord en rijk aan wilde en angstige dromen. Een ‘vata’ houdt van afwisseling, zit vol met ideeën, heeft een beperkte concentratiespanne en kan zeer enthousiast zijn. Snelle irritatie is een kenmerk. Het geestelijk opnamevermogen en begrip is snel. Men leert makkelijk, maar men vergeet ook makkelijk. Seksueel raakt de vata vaak snel opgewonden, wat echter snel weer kan verdwijnen.

De eetlust kan zeer wisselend zijn en men neigt naar constipatie. De hik of regelmatig boeren wil zeggen dat vata te hoog is. Tanden staan vaag scheef en zijn of groot of klein en zijn niet glad. Het haar is dun en broos. De huid is droog en tekent vlug. Vata-mensen zijn over het algemeen kouwelijk en houden van sauna en warmte. De weerstand is gering en er ontstaan regelmatig griepjes Een vata-persoon verdient makkelijk en vaak snel geld, daarentegen ken hij het ook weer makkelijk en snel uitgeven. Zodanig zelfs dat hij met een schuld overblijft. Vata mensen zijn vaak gezellig en berokken. Ze raken makkelijk emotioneel, bijvoorbeeld door het zien van oorlogsbeelden op televisie. Praten is een bekende hobby en soms bij overmatig vata een ‘must’.

De bewegingen zijn rusteloos en ongecoördineerd. Men moet vaak naar evenwicht zoeken en er is een neiging om te hangen in het lichaam door gebrek aan kracht. Spierversterkende oefeningen kunnen noodzakelijk zijn voor vata-personen. Aandoeningen van de gewrichten en zenuwen komen regelmatiger voor bij iemand met een vata-constitutie. Het RSI-syndroom is een typische vata-aandoening. Als je bovenstaande hebt gelezen zou je haast denken dat je een vloek bij je draagt als je veel vata hebt. Vergeet dan vooral niet dat niemand puur vata is en dat het geschrevene een uiterst geval is. Ayurveda biedt uitstekende oplossingen om de gevolgen van overmatig vata te controleren en reduceren. Zonder vata zouden we niet kunnen leven. Vata is het stuwende principe en is betrokken bij al onze lichaamsfuncties!